Hyld og hyldeblomstsaft er nok kendt af alle. Men hyld kan også anvendes på andre måder:
- blomster til saft, te og salat, og som krydderi til snaps, kryddersalt osv
- stegte blomster som mad
- bær til saft, suppe og vinfremstilling
- Syltede umodne bær som kaperserstatning
Hyldebær har et højt indhold af A- og C-vitamin.
Være opmærksom på at bærrene må aldrig spises rå, men skal koges minimum 20 minutter (eller varmebehandles på en anden måde) før de bruges.
- Vokser i hegn, skov og krat.
- Lille, løvfældende træ eller en stor busk med oprette hovedgrene og hængende sidegrene. Ofte flerstammet.
- Bladene er uligefinnede med ovale småblade, og med savtakket rand. Bladoversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.
- Blomstrer i juni-juli, med små hvide blomstrer, der sidder samlet i flade halvskærme. “Bærrene” er sorte stenfrugter.
- Naturligt hjemmehørende i Danmark (eller muligvis indført i stenalderen 5000-8000 år siden).
|