Døvnælde

Døvnælde (Lamium album)

Døvnælde er neutral i smagen og ret alsidig “basis-spiseplante”. Det meste af planten kan bruges:

  • friske unge skud til salat
  • blade og skud til stuvninger
  • friske blomster som pynt i salater osv
  • friske eller tørrede blomster til te
  • tørrede blade og skud males til pulver, og blandes i melet ved brødbagning

Døvnælde har dog forholdsvis lav næringsmæssig værdi, og anbefales derfor at blive brugt sammen med mere næringsrige planter, som fx Brændenælde, der ofte vokser samme steder og bruges nogenlunde samme måde.

Blander man døvnældepulver (15-25%) i melet når man bager brød, siges det at få dejen til at hæve bedre og brødet til at holde frisk længere.

  • Vokser i vejkanter, ofte som større sluttede bevoksninger.
  • Flerårig, 20-100 cm høj urt med en opret vækst.
  • Bladene er æg- eller hjerteformede med savtakket rand, beklædt med bløde hår, og sidder korsvis modsat. Stænglen er firkantet og dækket af bløde hår.
  • Blomstrer i maj-august med hvide blomster ved bladhjørnerne.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.
  • Obs! Døvnælde kan forveksles med Brændenælde, men har ikke brændehår.
  • Døvnælde kan forveksles med Brændenælde, men har ikke brændehår.